Info legislativ:

Legea 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante.

Aceasta lege a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 182  in data de 02 aprilie 2013, data la care a si intrat in vigoare.

 

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Operatiunile privind platile in lei sau valuta sunt reglementate prin Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei cu nr. 4/2005 privind regimul valutar.

Astfel regula este: platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in lei - moneda nationala.

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

De la data de 01.11.2012, conform modificarilor legislative intervenite, datoriile bugetare vor fi stinse prin plata, in ordinea vechimii lor, incepand cu datorii principale, asa cum este si firesc.

Prin Ordonanta de Guvern nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618 din 28 august 2012 a fost modificat “dinnou” Codul de procedura fiscala.

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Modificari legislative privind denumirea “ SOCIETATE COMERCILA”

Conform Codului nou de procedura civila sintagmele "societate comerciala" trebuie eliminate din denumirea unei firme. Implementarea acestei prevederi va implica modificarea actului constitutiv al acestor firme. Intrarea in vigoare a actului normativ, insa, a fost amanata pentru 1 februarie 2013.

Astfel, conform - art. 79 din Legea nr. 76/2012: "In termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul "societate". Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare”.

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Exceptii de la aceasta regula.

Prin Codul de procedura fiscala se stabileste obligatia organului fiscal de a transmite contribuabilului un aviz prin care sa il informeze cand va avea loc un control sau o inspectie fiscala. Astfel, inaintea desfasurarii inspectiei fiscale, organul fiscal din cadrul Agentiei nationale de Administrare Fiscala trebuie sa instiinteze contribuabilul in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala.
Conform art. 102 Cod Procedura Fiscala, comunicarea avizului de inspectie fiscala se face in scris, cu 15 zile inainte de data stabilita pentru inspectia fiscala. Marii contribuabili sunt anuntati cu 30 zile inainte.

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Ce informatii trebuie sa contina in mod obligatoriu factura

Actualmente firmele nu mai sunt obligate sa utilizeze facturi tipizate, emise de Imprimeria Nationala sau de tipografii autorizate.

Societatile comerciale isi emit singure facturile, le individualizeaza in format propriu, insa trebuie sa tina cont de anumite conditii obligatorii pentru facturarea in regim individual. normele fiscale cu privire la facturi.

Prin Codul Fiscal sunt stabileste regulile generale cu privire la facturare si la anumite elemente care nu pot lipsi de pe factura, art.155 Cod fiscal fiind aplicabil prin analogietuturoroperatiunilorde facturare.

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Deoarece din comunicarile pe care le avem de la clienti si nu numai rezulta faptul ca numarul contraventiilor privind nedetinerea rovinietei valabile este in crestere, am hotarat sa va comunicam locul exact al situatii cititoarelor de rovinieta, in speranta ca aceasta informatie va poate ajuta sa evitati incalcarea legii.

- Autostrada A1          la km 70+460m

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule Modificari la aceasta lege.

Aplicarea taxei auto pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007 a fost suspendata Potrivit Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care este in vigoare din data de 13 ianuarie 2012, stabileste faptul ca noua taxa auto se plateste la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora.


AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments

Va propun spre lectura si analiza o noua tema denumit generic ”Lucrurile marunte” Lucrurile marunte pot fi utile, indispensabile, memorabile sau pur si simplu… frumoase. Sau inutile, dar prezente la tot pasul in viata fiecaruia din noi. Lucrurile marunte denota evolutia sau de multe ori, denota obisnuinta noastra a oamenilor.

 

AddThis Social Bookmark Button
  • 0 Comments